Liverpool-Karius blev en skithög

Ny vecka och nya utmaningar. Vi avslutade förra veckan med att vinna med 2-0 i söndags mot Vittsjö och är alltså återigen tillbaka på vinnarspåret. Det efter att varit extremt besvikna över förlusten i Kristianstad. En annan besvikelse lär Karius i Liverpool få leva med under en lång tid. Usch. Där har ni målvaktspositionen i ett nötskal; antigen är du en hjälte eller rena rama skithögen.

Vi börjar med Vittsjö-matchen. Inför det mötet hade vi spelat årets sämsta fotboll mot Kristianstad och förlorat med 2-0 på bortaplan. Förvisso spelade Kristianstad bra och är absolut ett lag att räkna med i år, mycket på grund av deras inställning och hjärta för klubben. Det här får de fram mycket i deras fysiska spel. Fotboll är även en kampsport, vilket gör att Kristianstad kommer plocka många poäng i årets upplaga av Damallsvenskan. Det här anser jag även var anledning till att vi förlorade; Kristianstad ville det mer i den matchen. Det var vad som gjorde mest ont efter matchen, att förlora för att motståndarna ville det mer som lag.

Ur allting går att plocka ut något positivt, även om man ibland får kämpa för att finna det. För oss tror jag Kristianstad-matchen kommer att vara en väckarklocka för kommande matcher. Vi vill inte tillbaka till den prestationen och den lamheten i både spel och vilja. Det här tyckte jag vi visade direkt i nästkommande match mot Vittsjö, där vi klättrar upp på hästen igen och tar tre viktiga poäng.

Karius, målvakten i Liverpool, kommer få kämpa väldigt mycket för att finna något positivt i det som blev utfallet av årets Champions League-final för herrar. Att släppa in två av tre mål på ett sätt som många anser vara oacceptabelt på den nivån, är allt annat än lätt. Att det sedan blir matchavgörande i en final, som är något av det största du kan spela i en fotbollskarriär, gör inte saken bättre. Många är snabba med att kritisera Liverpool-målvakten och göra en bedömning av vem han är som person både på och utanför plan. Det många tyvärr inte förstår är att fotboll är en sport som spelas av människor. Och människor kan göra fel. Alla gör ibland fel. Det är oundvikligt.

Målvaktspositionen är, som jag nämnt i tidigare inlägg, en extremt utsatt position. Ibland är du en hjälte och andra gånger rena rama skithögen. De där mellanprestationerna som inte utmärker sig med fantastiska räddningar, är det ingen som riktigt tänker på eller tackar en för, förutom såklart de som alltid finns där för en. Däremot är du rätt själv i skarpa lägen, framför allt när du får rollen som skithög. Det här är något som jag funderat mycket på och något som gör att jag mer och mer blir övertygad om att just målvaktspositionen är en otrolig mental sport. Lika mycket som du ska vara bra tränad, behöver du ha ett psyke gjort av stål, i alla fall för att nå toppen.

Det återstår att se ifall Karius har det här psyket. Ett som är säkert är att oavsett psyke, kommer den matchen att ligga som ett mörkt moln över honom under en lång period. Det som däremot räknas är vad som händer därefter. För det finns något positivt i det också, frågan är bara ifall psyket finns för att finna det.

5 kommentarer till “Liverpool-Karius blev en skithög”

 1. Klas Löfstedt

  Jag har trott länge att du har det där lilla extra som abdra saknar och det kommer att göra dej till nästa världs målvakt , självförtroende är bra att ha men det allra bästa är att ha insikt i sig själv att förstå vad det handlar om.

 2. Erik Strandman

  Zecira. Målvakten har den svåraste positionen i ett fotbollslag. Glöm därför inte att du ÄR mycket bra men också människa. Erik.

 3. Lightwalker

  Du hade ju inte blivit en sjuhelsikes bra pitcher inom Fastpitch Softball eller så med din vinnarskallet och psyke… Tänk dig följande, lite enkelt förklarat: istället för avspark i mittcirkeln skulle matchen starta från straffpunkten och du måste rädda minst 3 straffar för att ditt lag ska få anfalla. Allas blickar och all press vilar på dig. Under en normal match står du inför 150-200 straffar att rädda med 9 olika straffläggare som slår sina straffar i turordning. Det är den motsvarigheten som är en pitchers dag på jobbet över 90-120 min. Det hade du grejjat utan några större problem, eller hur? 😉

  Förresten hade du blivit en grymt bra catcher också, styrt hela defensiven och vrålat åt laget vart bollen skulle kastas. Offensivt kan jag riktigt se dig drämma till bolluslingen för att göra många RBIs (poäng alltså) och en och annan home run.

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>